Mona Karlsson – Pasient koordinator

Hei! Jeg heter Mona, og jeg er pasientkoordinator ved Overvekt Operasjoner Riga. Jeg fikk utført en Gastric byPass operasjon i april 2014, og jeg har ikke angret et sekund på at jeg gjorde det! Jeg gikk ned nesten alt jeg ønsket å gå ned, bare på det første året! Jeg er utdannet som Offentlig Godkjent Hjelpepleier, med akutt sykepleie som videreutdanning. Jeg veileder dere gjerne, og svarer på deres spørsmål, basert på egne erfaringer fra min egen overvektsoperasjon.

Mvh
Mona

Dr. Igors Troickis – Vår ledende kirurg

En fremtredende kirurg, med 25 års erfaring i generell kirurgi og over 12 års erfaring i overvekts- kirurgi.

Han utfører over 500 prosedyrer årlig.

Spesialiteter:
· Gastrisk bypass, Mini gastrisk bypass
· Gastric Sleeve
· Revisional kirurgi, Pouch Resizing

Gastric Balloon  BMI 27+
Gastric Sleeve  BMI 30+
Gastric Bypass  BMI 35+

Velg den behandlingen som vil passe deg best

Vekt: Kg
Høyde: cm

10 grunner Hvorfor oss

Kort ventetid

Vi prøver å finne en tid som passer for deg og sykehuset! Dvs at vi jobber for at DU skal få den tiden du vil ha, og at sykehuset har plass til deg akkurat da!

Topp utstyrt klinikk

Utstyr fra de mest anerkjente medisinske firmaer i verden. Vi bruker det samme utstyret som de ledende sykehusene rundt om, og vi bruker NYTT utstyr på hver pasient!

Skandinavisk teknikk

De samme metodene som man bruker her i de nordiske land. Det betyr at vi bruker de samme grunnprinsippene, har utviklet dette videre til å gjøre det mer trygt for DEG å reise hjem.

Erfarent personell

Personalet er spesialister og har jobbet lenge med dette. Vår kirurg har jobbet på sykehuset i 25 år, og har de siste 10 årene spesialisert seg på slankeoperasjoner.

Norsk pasientkoordinator

Vår norske koordinator gjør at det føles tryggere. Mona er den første du får kontakt med, og hun følger deg så lenge du føler behov for det!

Muligheter for å ha med noen

Du kan ha med en venn etc, som bor med deg på sykehuset. Du kan ha med deg hvem du vil til sykehuset, og denne personen får bo på samme sykerom som deg under oppholdet.

5 års oppfølging etter operasjonen

Pasientkoordinator Mona kan kontaktes inntil 5 år etter operasjonen om det er noe du lurer på og ønsker å snakke om.

Garantert kvalitet på sykehuset

Privat sykehus, med alle de fasiliteter et sykehus skal ha. Vår kirurgiske avdeling har blitt renovert i vinter, og åpnet i januar i år, med friske, lyse og attraktive lokaler.

Norsk pasientkoordinator kan bo med deg

Vår koordinator følger med deg om du ikke vil reise alene. Om du ikke har noen som kan være med, og du ikke ønsker å dra alene, så følger Mona gjerne med deg!

Muligheter for finansiering

Samarbeid med et privat låne firma som gir svar på dagen! Linken på hjemmesiden vår går rett til søknadskjema, og det blir sendt til 12 banker, og du får presentert de 3 beste tilbudene!

BMI Rangering

Skriv inn dine kropps-profil detaljer for å beregne resultatet.

Kategori
BMI Rangering
Sykelig overvekt
Fra 35 og oppover
Fedme
Fra 30 til 34,9
Overvekt
Fra 25 til 29,9
Normal
Fra 18,5 til 24,9
Undervektig
Fra 16 til 18,4
Veldig Undervektig
Fra 15 og nedover
Vekt: Kg
Høyde: cm

Alt du bør vite om Gastric Bypass

Dette er en vanlig måte å oppnå vektnedgang på, å gjøre «bariatrisk» kirurgi. Det gir pålitelige resultater med minimale bivirkninger, og bærer det de fleste leger og pasienter anser som akseptable risikoer. Historien om Gastric bypass går tilbake mer enn et halvt århundre, og som sådan, er det ingen mysterier knyttet til det for hverken kirurgen eller pasienten.

Hvordan fungerer Gastric Bypass?

Ved denne typen overvektskirurgi, er en stor del av magesekken bokstavelig talt stiftet vekk, for å skape en liten pose som vil fungere som den nye magesekken. Den nye, lille magesekken er da koblet til tynntarmen. Som et resultat av dette, er pasientene ikke lenger i stand til å spise så mye som de gjorde tidligere, fordi den nye, lille magesekken, helt enkelt ikke kan håndtere dette, og etter bare en liten mengde mat, vil de føle seg mette. Ved å gå forbi hoveddelen av magesekken, vil det på denne måten skapes en situasjon hvor noen av næringsstoffene i mat ikke absorberes riktig, og derfor vil pasienten gå ned i vekt.

Selv om Gastric Bypass har blitt en vanlig prosedyre, er det ikke uten en risiko (som vi kommer inn på litt senere), og det er heller ikke en hurtig løsning for å gå ned i vekt. Det innebærer en livsstilsendring med forpliktelse til å spise sunnere, ta de foreskrevne supplerende vitaminene og mineraler, og unngå ting som fet mat og søtsaker.

Gastric Bypass kirurgi Pakke 58 900,- NOK.
Hva som er inkludert i pakken kan du lese her.

Fordeler

De som lurer på “hva Gastrisk Bypass er og hva fordelene er” kan være trygge på at fordelene er ekte og kvantifiserbare, og dette har blitt vist gjennom tiår med erfaring, for å være langvarig og bærekraftig, noe som er grunnen til at denne operasjonen har blitt så populær. Disse fordelene inkluderer:

Vesentlig vekttap

Fordi at kapasiteten i magen er redusert så drastisk, kan pasienten ganske enkelt ikke konsumere det volumet av mat de gjorde tidligere. Som et resultat er det påfølgende vekttapet raskt og signifikant. Det er ikke uvanlig for pasienter å miste så mye som 50% av kroppsvekten det første året etter operasjonen. Det pasienter må huske på for at dette vekttapet skal bli permanent, er at de må forplikte seg til positive diett- og livsstilsendringer, som nevnt ovenfor.

Redusering av helserisiko forbundet med fedme

Fedme bærer med seg en rekke alvorlige og potensielt livstruende forhold, inkludert hjertesykdommer, diabetes 2, hypertensjon (høyt blodtrykk), og en rekke søvnforstyrrelser. Vekttapet som er forbundet med Gastric Bypass operasjon, kan eliminere, eller, i det minste, redusere trusselen som følge av disse sammorbiditetene. Utover enkle kosmetiske fordeler, er dette kanskje den mest overbevisende grunnen til å gjennomgå overvektskirurgi.

Økt levetid

Ved å redusere eller eliminere en rekke alvorlige helsemessige forhold knyttet til fedme, kan denne type overvektskirurgi faktisk føre til en betydelig økning i forventet levealder for de som forplikter seg til nødvendige diett- og livsstilsendringer som kreves. Samtidig er daglig livskvalitet også betydelig forbedret, slik at man vanligvis lever bedre i lengre tid i kjølevannet på denne typen operasjon.

Mindre overordnet kirurgisk innvirkning

I de fleste tilfeller utføres Gastric Bypass operasjonen laparoskopisk. Laparoskopisk kirurgi (også kjent som “minimalt invasiv kirurgi” (MIS) “kikkehullsoperasjon” eller “bandaid kirurgi”) er en form for kirurgi som ikke krever en åpning av kroppshulen. I stedet gjøres mindre snitt og kirurgi utføres ved hjelp av et lite videokamera som gir kirurgen ett klart, nærbilde av det berørte området. I de fleste tilfeller reduseres smerte og blødning betydelig ved laparoskopisk kirurgi, og rekonvalesenstiden er langt kortere enn de som er operert med “åpne” kirurgiske prosedyrer. Gastrisk bypass arr produsert ved laparoskopi er også langt mindre enn de som produseres ved åpen kirurgi.

Høyere grad av generell helse

Som tidligere nevnt, opplever overvektige personer som gjennomgår denne typen operasjon, vanligvis en høyere livskvalitet etterpå. De er i stand til å bevege seg med letthet, engasjere seg i utendørsaktiviteter som har vært umulige for dem innen operasjonen, og de er også fri for den stigmatiseringen som kommer med at man kanskje har hatt behov for en mobilitets-scooter for å komme seg rundt eller ta opp 2 seter på bussen eller på flyet. Stress på skjelettsystemet generelt og spesielt på leddene, blir også sterkt redusert.

Økonomiske fordeler

En mindre diskutert fordel av bariatriske prosedyrer er den potensielle økonomiske fordelen. Å bare spise en brøkdel av det man spiste tidligere, kan resultere i betydelige besparelser på supermarkedet. Å ha fått en bedre helse vil trolig føre til at en blir mer produktiv i jobben og øker sitt inntjeningspotensiale. Pasientene trenger heller ikke mobilitetshjelpemidler lenger. I tillegg bør det bli færre turer til legen eller akuttmottaket. Det er også mulig at pasientens forsikringsselskap kan dekke deler, eller til og med alle kostnadene ved selve operasjonen, og det kan også bli lettere å skaffe helse- og livsforsikring til rimelige priser etter denne typen operasjon.

Risikoer

Gastrisk Bypass operasjon er bare det, en operasjon. Som sådan bærer den kjente risikoer. De fleste av disse risikoene faller inn i kategorien “akseptable” både for pasienter og leger, selv om noen av dem er potensielt ganske alvorlige. Mens det store flertallet av mennesker som gjennomgår denne typen prosedyre, ikke opplever noen signifikante bivirkninger og/eller komplikasjoner, er bivirkninger og komplikasjoner en mulighet. Derfor er det viktig at du forstår risikoen som er involvert før du bestemmer deg for å gjennomgå en Gastric Bypass operasjons prosedyre. Disse risikoene inkluderer:

Lungeemboli – Det er mindre enn 1% sjanse for at en pasient kan oppleve lungeemboli (blodpropp i lungene) Lungeemboli oppstår når en liten bit av f eks fett beveger seg gjennom venene, inn i lungene, setter seg fast, og da vil det oppstå blokkering. Symptomene inkluderer brystsmerter og kortpustethet.

Lekkasje – I et lite antall tilfeller kan det forekomme lekkasje av væske i bukhulen, med infeksjon som et vanlig resultat. Antibiotika er ofte effektivt for å lindre symptomene, selv om lekkasjen er signifikant, kan det hende at det må behandles kirurgisk.

Sårdannelse på anastomosen – I en liten prosentandel av tilfeller vil sår dannes på tarmens anastomose. I de fleste tilfeller kan tilstanden behandles effektivt med kosttilskudd eller medisinering.

Arrdannelser inne i kroppen – Interne arr er en risiko for enhver type operasjon, og det er også tilfelle med bariatriske prosedyrer. I et lite antall tilfeller kan arr utvikles i den postoperative perioden som resulterer i en innsnevring av tarmkanalen. Denne innsnevringen kan gjøre det vanskelig for væsker å passere, noe som kan forårsake betydelig ubehag og bli et alvorlig problem hvis de ikke behandles. Heldigvis kan en ganske rutinemessig gastro endoskopisk (gastroskopi) prosedyre vanligvis rette opp problemet.

Vitaminmangel – Dette er sannsynligvis den vanligste negative bivirkningen ved denne typen prosedyre. Den modifiserte magesekken er ikke i stand til å behandle næringsstoffer i samme grad av effektivitet som den var tidligere. Som et resultat av dette, må pasientene vanligvis supplere deres diett med en rekke forskjellige vitaminer og mineraler, og det kan hende at de må gjøre det regelmessig i mange år. De fleste langsiktige komplikasjoner er resultatet av pasienter som ikke klarer å ta vitaminer etter Gastric Bypass, enten fordi de glemmer det, eller bare fordi de ikke er overbevist om at dette er en medisinsk nødvendighet.

Dødsfall – Det er ekstremt sjeldent, men har det vært isolerte tilfeller der pasienter har dødd under eller etter prosedyren. Ikke for å minimere denne risikoen, men det samme kan sies for nesten alle typer større operasjoner.

Hvem er en kandidat?

Selv om en Gastric Bypass-prosedyre er en vanlig form for overvektskirurgi, passer den ikke for alle. Som vi nevnte ovenfor, kan det føre med seg en rekke mulige bivirkninger, komplikasjoner og generelle helserisikoer. I tillegg er det ikke som etter en blindtarmoperasjon hvor pasienten etter en kort rekonvalesensperiode kan gjenoppta sitt normale liv. Bariatriske prosedyrer krever at pasienten tilpasser seg en helt ny livsstil hvis det skal betraktes som vellykket i det lange løp. Mange er tilstrekkelig motivert til å gjøre dette, mens andre ikke er det.

Retningslinjer for standard kvalifisering

Denne typen bariatrisk prosedyre kan gi livsendrende resultater. Om dette er saken klar. Men mens denne type overvektskirurgi faktisk kan føre til et bedre, lengre, og sunnere liv, uten trusselen om høyt blodtrykk, hjertesykdom, diabetes, søvnforstyrrelser osv, kan denne prosedyren også føre til betydelige komplikasjoner, spesielt hvis pasienten er ikke i stand til å følge den forpliktelsen som er nødvendig for endring til de nye kostholds- og livsstilsvanene. På grunn av den potensielle ulempen er det avgjørende at fastlegene nøye sjekker de potensielle kandidatene, for å sikre at de valgte menneskene får en rimelig sjanse til å bli en av suksesshistoriene for Gastric Bypass.

I de fleste generelle termer kan du kvalifiseres for denne typen gastrisk kirurgi hvis du:

– Har en kroppsmasseindeks (BMI) på 35 eller høyere.

– Har prøvd gjentatte ganger med liten eller ingen suksess i gå ned i vekt gjennom tradisjonelle diett- og treningsprogrammer.

– Du har en BMI på over 30, og har alvorlige helseproblemer som er direkte relatert til vekten din. Disse kan omfatte søvnapné, høyt blodtrykk og diabetes.

– Du har gått gjennom puberteten, men er fortsatt tenåring, du har en BMI på 30 eller mer, og du opplever alvorlige helseproblemer knyttet til vekten, som type 2 diabetes.

Evaluering av Pasient forberedelser

Hvis du oppfyller retningslinjene ovenfor og har bestemt deg for å gjøre en Gastric Bypass operasjon i utlandet, må du enten ringe til en av våre pasientkoordinatorer eller fylle ut en forespørsel på vår hjemmeside. En pasientkoordinator vil ringe deg for å diskutere de forskjellige alternativene. Pasientkoordinatoren er i disse tilfeller en viktig sammenheng mellom pasienten og det medisinske teamet, både i forkant og etterkant av operasjonen. Når pasientkoordinatoren har avsluttet den første telefonevalueringen, vil alle nødvendige dokumenter bli sendt til deg sammen med et helse-spørreskjema. Det er avgjørende at du fyller ut dette spørreskjemaet så nøye som mulig. Hvis du har noen spørsmål, bør du kontakte pasientkoordinatoren som gjerne hjelper deg med det du lurer på.

Når helse-spørreskjemaet er fyllt ut og sendt til din koordinator, vil det bli grundig gjennomgått av et medisinsk team. Legene vil da bestemme egnetheten til Gastrisk Bypass prosedyren. Når legene har bekreftet din egnethet, vil det være på tide å gå videre til neste evalueringsfase som begynner ved ankomst til klinikken.

På klinikken

Ved ankomst vil du få en privat konsultasjon med både kirurgen som skal utføre prosedyren, og anestesilegen. En serie tester vil bli gjennomført, for å sikre at du er fysisk forberedt på å gjennomgå gastrisk bypass. Det preoperative testregime består av følgende:

– En komplett blodprøve serie.

– En glukosetoleransetest på jakt etter tegn på diabetes.

– En fullstendig blodtelling.

– Et elektrokardiogram ( EKG)

– Lungerøntgen.

– Ultralyd av mage, lever, nyrer, milt og galleblære.

– Gastroskopi ved hjelp av et miniatyrkamera.

I ekstremt usannsynlige tilfeller kan en tidligere ukjent helsetilstand som f eks et magesår blir oppdaget under de preoperative testene,og da kan det hende at legen anbefaler å utsette prosedyren for noen få uker for å kurere tilstanden. Kirurgen vil da neste gang utføre en gastroskopi nr 2, eller annen hensiktsmessig prosedyre, for å bekrefte at situasjonen har endret seg, at f.eks magesåret er kurert, slik at operasjonen kan gjøres.

Selv om det ikke er noen spesifikk alder som sier at det er forbudt for en person å gjennomgå en Gastric Bypass-operasjon, bør det ganske nylig ha blitt undersøkt om det er trygt for både eldre og tenåringer å få gjennomført dette. Som sådan kan disse personene behøve en nøyere kontroll før prosedyren er godkjent for dem.

Merk: Dersom pasientens helse-spørreskjema eller den private konsultasjonen viser tegn på psykiatriske problemer eller rusmiddelmisbruk, kan den aktuelle kirurgen be om en skriftlig erklæring fra pasientens psykiater eller lege som bekrefter at operasjonen ikke vil utgjøre noen spesiell risiko for dem.

Økonomiske forberedelser

Gastrisk bypass utgifter kan gi betydelige økonomiske problemer som en pasient kan få problemer med å håndtere. Det er mulig at din helseforsikring vil dekke noe, eller til og med alle kostnadene ved denne type overvektskirurgi, men da bør du være sikker på at du har forhåndsgodkjenning fra forsikringsselskapet innen operasjonen. Det samme gjelder for alle andre typer medisinsk hjelp. For å få forhåndsgodkjenning, må medlemmer av din evalueringsgruppe skrive under på at denne prosedyren ikke bare er godt begrunnet, men også nødvendig fra et medisinsk synspunkt.

Samtidig kan de ulike forsikringsselskapene pålegge forskjellige standarder for bevis før de vil være villige til å forhåndsgodkjenne en Gastric Bypass kostnad for de norske statsborgerne. Noen vil ganske enkelt ikke dekke det i det hele tatt. Hvis det er tilfellet med ditt forsikringsselskap , jo raskere du finner ut av dette, jo raskere kan du finne alternative ordninger. Disse alternative ordningene kan være fra å søke hjelp hos en slektning, eller betale mer eller mindre hele prosedyren ut av din egen lomme. Igjen kan prisen på Gastric Bypass være av betydning, så det er viktig å ha det økonomiske aspektet avklart så tidlig som mulig i prosessen.

Livet etter Gastric Bypass

Det er viktig å ha en rekke viktige ting i tankene når det gjelder denne type overvektskirurgi. Kanskje primært det viktige faktumet at dette IKKE er en mirakelkur som kommer til å løse alle dine problemer og gi deg et liv uten bekymringer. Det finns ingen garanti for at du vil gå ned så mange kilo som du håper, og om du ikke er flittig til å følge anbefalingene fra kirurgen din, vil du sannsynligvis få problemer med å holde vekten nede og stabil på lang sikt. Manglende overholdelse av postoperativ livsstil og kostendringer kan også føre til svært ubehagelige og farlige komplikasjoner.

Når alt dette er sagt, og du har sluppet alle hindringer på veien, sørget for at det økonomiske er på stell, og du har gjennomgått prosedyren, er det nå på tide å håndtere tiden som kommer etter utført prosedyre.

Tips for å få et vellykket postoperativt liv

For å kunne nyte en vellykket overgang til ditt nye, slankere liv, er det nyttig å finjustere utsiktene dine på å spise generelt, samt utvikle vaner som holder deg i god form. Her er noen forslag til å komme i gang:

Husk at dette ikke er slanking – Mens det kan være Gastric Bypass diettoppskrifter involvert på et tidspunkt, er dette mer enn en type påført diett, det er en stor forandring i forholdet til mat, forholdet til verden og forholdet til deg selv . Det er ikke noe du kan sette til side og prøve igjen når du er i humør til det, og føler at “dette fikser jeg”. Det vil kreve en livstids forpliktelse til å spise sunt, mosjonere og bruke viktige kosttilskudd, blant annet.

Prøv å få en hobby – Det er bra å utvikle interesser i livet ditt som gjør at du kan få fokuset vekk fra mat. Det finnes et antall ting som gjør at du kan gjøre dette, samtidig som du også kan uttrykke deg kreativt gjennom tegning og maleri, svømming, trene på det nivået de selv føler, ta ulike kurs og reise.

Trening – Vi nevnte bare trening i ditt eget tempo, men det vokser seg ofte videre. I de fleste tilfeller er det de som viser de beste langsiktige resultatene, de som innbefatter trening i sin daglige rutine. Husk at du ikke må starte med å løfte 50 kilo med en gang. Start enkelt med lette vekter, og gradvis bygge videre på det. Å ta trappene er en fin måte å holde seg i form på, mens f eks thai chi lar deg få fleksibilitet og balanse mens du bygger styrke gjennom kjernen din.

* Dette er tilbakemeldinger fra våre tidligere pasienter, og slike resultater kan ikke garanteres eller loves.

Fortsett med rådgivning – Sjansen for at du var pålagt å søke noen form for rådgivning før kirurgi som en del av evalueringsprosessen, er som regel stor.. Det er virkelig ingen god grunn til å gi opp etter operasjonen. Rådgivning kan hjelpe deg med å håndtere mer effektivt de følelsesmessige utfordringene som ligger foran deg, og holde deg rett og smal slik at du ikke er fristet til å sabotere deg selv ved å slutte med kosttilskudd eller din anbefalte diett.

Søk etter støtte – Det er mange mennesker der ute som går gjennom det du går gjennom, fler enn du aner. Mange av dem har laget støttegrupper for de som har tatt en overvektsoperasjon.. Søk dem opp. De kan være viktige for deg, de kan pushe deg i riktig retning. Statistikken viser at folk som går med i støttegrupper, har en høyere langsiktig suksessrate enn de som prøver å gå igjennom dette alene.

Potensielle helseproblemer etter Gastrisk Bypass operasjon

Nå har vi gått igjennom de potensielle risikoene ovenfor, og nå må vi se nærmere på noen av de farligere potensielle helseproblemene som kan oppstå i kjølvannet av en Bypassoperasjon.

Vitaminmangel – Dette er trolig det vanligste helseproblemet som oppstår hos de som har gjennomgått en overvektsoperasjon. Dette oppstår fordi den nyere, mindre magesekken ikke lenger er i stand til å samle alle næringsstoffene fra mat som den pleide å gjøre innen operasjon.. Dette malabsorbsjonsfenomenet kan føre til kritiske mangler på viktige vitaminer og mineraler som, hvis det ikke blir oppdaget, , kan det forårsake problemer som strekker seg fra gjennomsnittlig fare til dødelig alvorlig. Anemi, osteoporose, kognitive underskudd, kortpustethet, mangel på energi, problemer med synet osv, kan bli mulige bivirkninger for de som ikke klarer å ta supplerende vitaminer og mineraler. Nei, det er ikke lett å forholde seg til nye rutiner som dette med å ta kosttilskudd hver dag, men det må gjøres hvis du vil nyte de langsiktige fordelene med Gastric Bypass-prosedyren.

Underernæring – Selv om det ikke er vanlig med underernæring i kjølvannet av en vektnedgang, skjer det noen ganger etter en operasjon, og når det gjør det, kan det bli et viktig problem. I noen tilfeller blir underernæring et problem fordi passasjen mellom den nye, lille magesekken og tarm forbindelsen som ble koblet sammen under operasjonen, for trang. Og de som har gjennomgått denne typen bariatrisk kirurgi, har allerede et begrenset volum angående hvor mye de kan spise. Hvis ytterligere en begrensning blir introdusert, kan ting raskt bli komplisert. I andre tilfeller kan underernæring oppstå fordi pasienten har forsømt å ta de nødvendige vitamin- og mineraltilskuddene. I begge tilfeller er dette en situasjon som må gjenopptas raskt og effektivt.

Gå opp i vekt igjen – Pasienter som har gjennomgått Gastric Bypass undervurderer noen ganger seg selv og de saboterer mange ganger deres egen innsats på å gå ned i vekt, ved å spise for ofte. De lager f.eks en stor middag for seg selv, spiser til de er mette, venter litt, og går tilbake og spiser litt til, gjentar prosessen og fortsetter slik til all mat er spist opp. I hovedsak går de da fra å spise ett stort måltid som man gjorde innen operasjonen, til å spise samme mengde etter operasjonen, bare at man sprer den store porsjonen utover dagen. Det kommer ingenting godt ut av denne rutinen. Alt dette du spiser, selv om det gjøres i flere små trinn, vil tøye ut magesekken, slik at det som spises gradvis vil gjøre magesekken større og større.

Dette peker på behovet for å bygge sunne, nye rutiner med tanke på mat, og det kan være en idè å starte med en diett innen du skal gjøre din Gastric Bypass. Dette indikerer også at det er en god idè ha tett kontakt med pasienter som allerede har gjort en Gastric Bypass, for å styrke motivasjonen og som kan gjøre deg oppmerksom på subtile triks som kan være med på å lure deg selv. Ikke all overspising etter operasjon, er nødvendigvis pasientens feil. Det er faktisk mulig at det kan være noen mekaniske problemer involvert igjen fra operasjonen selv, for eksempel:

Tilbakekobling til den gamle magen – Det er ekstremt sjeldent, men det er fortsatt mulig at den nye, mindre magesekken kan ha funnet en måte å koble seg til den større magen som ble stiftet vekk. Hvis dette er tilfelle, kan det ta lengre tid for pasienten å føle seg matt, noe som resulterer i at de spiser mer mat enn de burde.

Mage- og tarmkoblingen kan være for stor. Selv om en for liten forbindelse mellom den nye magesekken og tynntarmkanalen kan føre til underernæring, kan en for stor tilkobling føre til uventet vektøkning. Dette problemet, samt oppkoblings problemet som nettopp er beskrevet, kan vanligvis løses ganske enkelt ved å gjøre en enkel kirurgisk prosedyre.

Vanlige spørsmål om overvektskirurgi

Er det en forskjell mellom å være tjukk og bare å være overvektig? – For å bli betraktet som “overvektig” trenger en person bare å veie mer enn det som anses å være sunt for sin høyde. Generelt sett vil en person anses å være overvektig hvis kroppsmasseindeksen (BMI) var mellom 25 og 29,9. En person med en BMI på over 30 er teknisk sett ansett “overvektig”. Mens noen med BMI mellom 35 og 39,9 anses å være svært overvektige, og den som har en kropps-masseindeks over 40, anses morbid overvektig. Så det korte svaret på spørsmålet om det er forskjell mellom “tjukk og “overvektig” er “ja”.

Hva er BMI? – Kroppsmasseindeks (KMI) har eksistert i flere tiår og kommer fra formler som går tilbake flere århundrer. BMI er et mål for vekt i forhold til høyde. Standarden for det som anses som “normalt” og det som anses å være “overvektig” har endret seg gjennom årene. På 70- og 80-tallet var normal BMI ansett som 27,8 for menn og 27,3 for kvinner. Klager oppsto da adskillelsen av de to representerte en slags sexisme, og de to tiltakene ble slått sammen i 1998, og det som man anså som normal BMI, ble endret til et område på 25 til 29,9. Alt over 30 blir ansett som overvektig. Det er mange helsepersonell i dag som har problem med både sammenslåingen av de to standardene og senking av “normalen” til 25, men nå er nå BMI hva det er og det er utifra BMI som kandidater til Gastric Bypass prosedyrer blir vurdert.

Er det en aldersgrense for å få gjøre en Gastric Bypass operasjon? – I den ikke for fjerne fortiden ble kirurgi av denne typen ansett upassende for tenåringer, så vel som seniorer. Men ettersom denne prosedyren er blitt stadig mer vanlig, er det “trygge” spekteret utvidet til å omfatte tenåringer som er ferdig med puberteten, og til personer over 60 år. Vanligvis kreves det imidlertid mer dokumentasjon for at ungdommer skal få godkjenning til denne typen operasjon. Ikke minst fordi folk i den alderen kanskje ikke er klar over hvilke forpliktelser som dette faktisk medfører. I den andre enden av spekteret er pasientene, som er over 65 også bør være mer bevisst, rett og slett fordi større operasjoner på pasienter i den alderen, eller eldre, har betydelig høyere risiko for sykelighet. Siden risikoen ofte oppveier noe av fordelene en person kan nyte for en kort stund, bør denne typen operasjon hos eldre ofte “godkjennes” av pasientens fastlege, som kjenner helsen til vedkommende godt.

Hvilke tester må jeg gjennomgå før operasjon? – Tester som vanligvis blir tatt som forberedelse til overvekts operasjon inkluderer:

– Komplett blodprøveserie.

– En glukose-toleranse test tar man for å bli sjekket for diabetes.

– En fullstendig blodtelling.

– Elektrokardiogram (EKG) og bryst røntgen.

– Gastroskopi.

– Ultralyd av galleblæren.

– Ultralyd av mageregionen.

– Ultralyd av leveren, nyrene og milten.

Poenget med disse testene er å gi kirurgen det mest komplette bildet som er mulig av pasienten, før han begynner på operasjonen. Veldig mange ønsker denne typen overvektsoperasjon, men faktum er at ikke alle er egnet til det. Disse testene hjelper med å ta bort de som ikke er egnede kandidater.

Hva er en “Evaluering av mage- og tarmkanalen, hvorfor trenger jeg det? – Enkelte eksisterende tilstander i mage- tarmkanalene, som ulike typer brokk, magesår og esophageal reflux (sure oppstøt) kan føre til postoperative komplikasjoner. Derfor er det viktig for kirurgen din å identifisere eventuelle problemer på forhånd og, om mulig, kunne rette dette under operasjonen. Dette vil jo bidra til å unngå komplikasjoner under operasjonen også. Tilstedeværelsen av disse forholdene hindrer ikke nødvendigvis en person fra å få en overvektsoperasjon, men vanlig praksis er å prøve og unngå så mange potensielle kompliserende faktorer som mulig før kirurgi.

Vil du ha gjort en en psykiatrisk evaluering? – Vi gjør ikke vår egen psykiatriske evaluering. Som nevnt ovenfor, kan imidlertid kirurgen, om det foreløpige helseskjemaet, eller den private preoperative konsultasjonen, antyder at det forekommer visse psykiatriske problemer, be om – og i noen tilfeller kreve – et notat fra pasientens psykiater, som godkjenner at operasjonen ikke utgjør noen risiko for pasienten.

Er det trygt med laparoskopisk kirurgi? – Som regel, ja. Men hvis spørsmålet er “Er laparoskopisk kirurgi sikrere enn andre typer operasjoner?” Er svaret “nei”. Fordelene ved laparoskopisk kirurgi ligger i det faktum at det etterlater mindre arr, gir et kortere sykehusopphold og det er kortere rekonvalesenstid etter en Gastric Bypass operasjon. Men det er jo fortsatt en operasjon da, og derfor vil pasienten fortsatt være utsatt for mulige kirurgiske risikoer.

Hvor lang tid tar en slik operasjon? – I de fleste tilfeller er prosedyren fullført på rundt 1,5-2 timer. Noen ganger kan det ta litt lengre tid, avhengig av pasienten. Den totale tiden som man er i operasjonsrommet, vil imidlertid trolig være lengre bare på grunn av alt arbeid som er involvert før/etter selve prosedyren.

Vil jeg ha store smerter etterpå? – Legen og det medisinsk teamet vil gjøre alt for å kontrollere evt smerter du opplever etter operasjonen. Den postoperative innsatsen vil være konsentrert på å få deg tilbake på beina så raskt som mulig da dette vil hjelpe til med rekonvalesenstiden.. Smertebehandling etter denne type prosedyre, inkluderer noen ganger et system hvor noen pasienter kan selvmedisinere. Det vil si at de kan gi seg selv en dose smertestillende når de føler at de trenger det.

Vil jeg være på sykehus lenge? – I de fleste tilfeller vil pasientene være på føttene dagen etter operasjonen og bli utskrevet innen 3 dager. Hvis du sammenligner Gastric Sleeve og Gastric Bypass vil de være ganske like i denne forbindelse. Det er finns jo selvfølgelig unntak. Spesielt hvis det har oppstått komplikasjoner. Men de fleste er overrasket over hvor raskt de kommer seg igjen etter en så stor operasjon.

Hvor lang tid tar det innen jeg kan gå etter operasjonen? – Forutsatt at det ikke er noen komplikasjoner, bør du være på føttene og kunne ta en kort spasertur noen timer etter å ha våknet fra narkosen etter fullført operasjon. Når du kommer hjem, bør du ha normal mobilitet, men du trenger hjelp en liten stund med ting som krever løft eller andre typer fysisk anstrengelse.

Vil jeg ha et dren etter operasjonen? – Sannsynligvis ikke. Men noen ganger er det behov for et lite rør som skal installeres som en del av en kirurgisk prosess for å tillate væsker å renne fra magen etter operasjon. Hvis dette er tilfelle, vil det vanligvis ikke være der i mer enn 1-2 dager, og bør ikke lage mer enn et minimalt ubehag.

Kan jeg kjøre hjem fra sykehuset/flyplassen? – Selv om du fysisk kan være i stand til å gjøre dette, er det uklokt, da det er sannsynlig at du fortsatt er under påvirkning av narkotiske smertestillende

Kan jeg drikke alkohol etter en Gastrisk Bypass operasjon? – Alkohol etter en Gastric Bypass operasjon kan produsere svært ubehagelige effekter, og du vil merke at toleransen din, i det minste i utgangspunktet, vil være praktisk talt på null. De fleste leger anbefaler å vente minst et år før en voksen bør drikke etter denne prosedyren, og de fleste som har gjennomgått det og prøvd å drikke kort tid etter, vil bekrefte hvor klokt det er å vente.

Må jeg unngå meieriprodukter? – Melk inneholder laktose som faktisk er melkesukker. Laktose går vanligvis ufordøyd i den nye ombygde magesekken og suges opp mer eller mindre intakt i tykktarmen, der det kan forårsake irritasjon og gass. Den nøyaktige mengden irritasjon avhenger av individet. Noen vil føle veldig lite eller ingenting, mens andre kan få store ubehag av dette, og det kan føre til diaré også.

Kan jeg spise “snacks” mellom måltidene? – Snacks er en vane du vil vinne mye på å kvitte deg med, og jo før, desto bedre. Faktisk vil legen din insistere på det. Du vil høre om fordelene med å unngå snacks under forberedelsene fram til operasjon og i de fleste konsultasjonene etter operasjonen. Om du fortsetter å spise snacks, vil jo de Gastric Bypass operasjons kostnadene du har hatt i utgangspunktet, være bortkastet, fordi du vil hele tiden vil øke i ditt daglig inntak av kalori., og dette igjen vil jo “hjelpe” deg til å gå opp i vekt igjen. Å spise snacks er vanligvis en impulsaktivitet, og du kan trene deg selv til å unngå denne impulsen. Det viktigste du bør huske på når du øver på dette, er at når det gjelder snacks, så er det er mye lettere å unngå å ta den første biten, enn det er å slutte å spise snacks når du først har startet.

Skal jeg drikke mye vann? – Umiddelbart etter operasjonen vil du begynne å gå ned i vekt. Vektnedgangs prosessen er produserer mye avfall som må elimineres. Den enkleste måten å gjøre det på er ved å late vannet (tisse). Hvis du ikke eliminerer dette avfallet effektivt, kan det føre til dannelse av nyrestein; en veldig smertefull lidelse. Så ja, du skal drikke mye vann. Men, du må venne deg til å drikke så mye vann som du sannsynligvis var vant til å drikke. Men det er for en god grunn, og du vet at dette jobber primært med de problemene du selv ikke klarer. Husk også at en mage full av vann er en som ikke vanligvis krever så mye mat. Så å drikke rikelig med vann, kan hjelpe deg med å unngå suget etter snacks.

Må jeg bli en treningsfreak? – Du må ikke flytte inn på treningssenteret, og du bør vente med å trene noen uker. I etterkant av en operasjon, med så mye mindre mat som kommer inn i kroppen din, vil systemet begynne å lete etter alternative energikilder og vil forbrenne muskelmasse før den starter å forbrenne fett. Hvis du ikke bruker musklene dine jevnlig, vil kroppen din anta at du ikke lenger trenger disse musklene og begynner å brenne dem som drivstoff. Tap av muskelmasse vil oppstå, og du vil komme inn i en usunn tilstand av generell svakhet. Som vi sa, du ikke trenger å flytte inn i treningsstudioet, men 15 til 20 minutter lett aerobic aktivitet pr dag bør være nok til å opprettholde muskelmassen og sende signal til kroppen din om å la musklene være .

Hvordan forebygge overflødig hud etter Gastric Bypass? – Det er ganske vanlig at personer som har gjennomgått en vellykket Bypass-operasjon av denne typen, gjennomgår en eller flere operasjoner for å fjerne løs hud. Snakk med legen din for å lære mer om dette.

Vil gastrisk bypass-operasjon hjelpe meg med å gå ned i vekt? – Gastrisk bypass-operasjon betyr reduksjon av størrelsen på pasientens magesekk. Denne prosedyren sørger for raskt vekttap, ettersom pasientene begynner å spise mindre. Du må imidlertid ta hensyn til hva som er nødvendig for å opprettholde oppnådde resultater for alltid. For ikke å gå opp i vekt igjen trenger pasientene å trene og utvikle et sundt forhold til mat.

Hva er kriteriene for gastrisk bypass-operasjon? – Pasienter som ønsker å gjennomgå gastrisk bypass-operasjon bør ha en kroppsmasseindeks (BMI) på 35 eller høyere. Et annet viktig kriterium er vellykket vekttap via tradisjonelle metoder, som dietter og treningsøkter. Hver potensielle pasient må fylle ut et helsespørreskjema sendt via e-post, slik at klinikkens medisinske team kan evaluere helsetilstanden deres og avgjøre om gastrisk bypass er en passende beslutning.

Hvor mye er det gastrisk bypass-operasjon koster? – Prisen på gastrisk bypass-operasjon i Latvia er 58 900 kr (til sammenligning kan den samme behandlingen i Norge koste dobbelt så mye, opp til 120 000 kr). Operasjonspakken på Overvekts Operasjoner Riga inkluderer overnatting, alle nødvendige prosedyrer og gebyrer, og 5-års oppfølging. Du kan finne ut mer om hva som er inkludert i pakken i prislisten.

Hvorfor ha gastrisk bypass-operasjon i utlandet og ikke i Norge? – Den viktigste grunnen til å gjennomgå bariatrisk kirurgi i utlandet, og ikke i Norge er en merkbar prisforskjell. I det store og hele er prisen på gastrisk bypass-operasjon i Latvia 50% lavere enn i Norge. Andre hovedmotiver for å bli operert i utlandet inkluderer raske og enkle flyforbindelser mellom Norge og Latvia, høyt erfarne medisinske ansatte og en ansvarsforsikring for operasjon for ekstra pasientsikkerhet.

Hva er kvalifikasjonene til kirurgene og det medisinske personalet? – Overvekts Operasjoner Riga tilbyr medisinsk tjeneste på europeisk nivå. Klinikkens ledende bariatriske kirurg har 25 års erfaring innen generell kirurgi og over 10 års erfaring innen gastrisk bypass-operasjoner. Alt medisinsk personell snakker engelsk og er fullt kvalifisert til å jobbe med slankepasienter. Lær mer om den medisinske kredibilitet til våre ansatte på klinikkens nettside.

Vil ekstra vekt gå vekk etter gastrisk bypass-operasjon? – Gastrisk bypass-operasjon er en av de mest effektive metodene for vekttap, men det er bare det første trinnet til ønsket vekt og størrelse. Behandlingen her kan være lurt første gang på grunn av den reduserte magestørrelsen, men det er opp til pasienten å oppnå og opprettholde gode resultater. For ikke å gå opp i vekt igjen bør du endre din holdning til mat og ha en aktiv livsstil, ikke bare i løpet av en kort periode etter operasjonen, men resten av livet.

Er det mulig å gjennomgå gastrisk bypass-operasjon for andre gang? – I teorien er det andre settet med operasjon mulig for å gjøre om eller reparere resultatene fra den forrige behandlingen. Men gastrisk bypass-operasjon gjøes normalt ikke om igjen hvis vektøkning etter operasjonen skyldes pasientens livsstil. For å unngå denne situasjonen bør pasienter spise sunn mat og være aktiv umiddelbart etter den første prosedyren.

Hvordan komme med flere henvendelser om gastrisk bypass-operasjon? – Hvis du vil vite mer om operasjonen eller klinikken kan du kontakte pasientkordinator ved Overvekts Operasjoner Riga, Mona Karlsson, ved å skrive en e-post til mona@overvekts-operasjoner.no eller kontakte henne direkte på telefon 451 145 93. Du kan også komme i kontakt på nett ved å bruke kontaktskjemaet på klinikkens nettside. Bare legg igjen kontaktinformasjon og en kort melding så får du svaret så raskt som mulig!

Konklusjon

Hva er Gastric Bypass? Det er en billett ut av skogen for overvektige mennesker og det første skrittet på veien til et bedre liv og en sunnere livsstil. Men dette er bare ett skritt. Hvis du vurderer denne type overvektsoperasjon, bør du lære deg alt om risikoer og fordeler med Gastric Bypass kirurgi, les noen Gastric Bypass anmeldelser og vær oppmerksom på det faktum at det ikke er EN hendelse; Det er kun første skrittet i en prosess for å få deg tilbake til god helse og sunn livsstil.