Hårtap etter slankeoperasjon

Hårtap etter en slankeoperasjon er en svært vanlig bekymring for mange pasienter; men vi tror at som så mange andre omstendigheter rundt slankeoperasjoner, er det flere og mer myter enn realiteter som oppstår, hovedsakelig på grunn av mangel på tilstrekkelig informasjon.

Hvor ofte oppstår det håravfall hos pasienter som har gjennomgått en slankeoperasjon?

Hårtap etter slankeoperasjon, kan skje hos 30% til 40% av pasientene. Imidlertid er denne situasjonen i de aller fleste tilfellene bare midlertidig, dersom pasienten følger rådene de fikk fra kirurgen som opererte de.

* Dette er tilbakemeldinger fra våre tidligere pasienter, og slike resultater kan ikke garanteres eller loves.

Når det gjelder pasienter som har gjort Gastric Sleeve, oppstår denne situasjonen mindre ofte, fordi dette er en ren restriktiv prosedyre, absorberingen av inntatt næringsstoffer er ikke så påvirket som ved prosedyrer som Gastric Bypass, miniGastric Bypass.

Så, hvor lenge varer denne perioden med hårtap?

Om en pasient begynner vise tap av hår, oppstår denne situasjonen vanligvis i løpet av de første 6 månedene etter operasjonen, men den gjennomsnittlige starten på håravfall kan komme mellom 3 til 4 måneder etter at prosedyren er utført.

Hvorfor mister vi hår etter en slankeoperasjon?

Hovedårsaken til håravfall etter en slankeoperasjon, er den drastiske endringen i pasientens ernæring og spisevaner, noe som blir enda mer uttalt hvis pasienten ikke spiser de riktige mengdene næringsstoffer og mikronæringsstoffer som man behøver i gjenopprettings fasen.

Også den drastiske reduksjonen i mengden kalorier som absorberes og inntas, er en faktor som man ikke skal se bort ifra, siden målet med denne prosedyren er å gi et effektivt verktøy for pasienten å redusere mengden kalorier han eller hun spiser i sitt daglige liv.

Disse drastiske endringene i kostholdet, kan føre til at du lider av noe proteinmangel, jern og andre mineraler som sink og vitamin B. I tillegg til dette, så fører vekttapet til hormonelle forandringer, som er gunstige for helsen, og dette endrer jo kroppen din og håret gjenspeiler disse endringene.

Hår kan begynne å vise endringer i sitt vanlige utseende, være kortere, tynnere og svekket fra roten. Dette igjen, kan lede til hårtap som kan være minimalt eller litt mer merkbart. Som tidligere nevnt er dette en midlertidig situasjon som etter seks måneder, når kroppen stabiliserer seg, hormonelt sett, vil dette kunne bli endret fullstendig, dersom maten i løpet av den tiden har vært tilstrekkelig sunn og nødvendige tilskudd har blitt brukt.

Foruten den midlertidige forstyrrelsen av balansen i pasientens kaloriinntak etter en slankeoperasjon, vær også klar over at operasjonen i seg selv representerer en form for «aggresjon» i kroppen, som i enkle termer også utløser en rekke hendelser (hormon frigivelse / endringer) som kan bidra til slik hårtap. Det varer bare noen få dager, og om pasientens følger alle prosedyrer etter operasjonen riktig, forsvinner denne faktoren snart, men svaret på denne hormonelle endringen kan variere betydelig fra en pasient til en annen.

En annen faktor som må betraktes som mulig årsak til håravfall etter en slankeoperasjon, er emosjonelt stress. Hittil har vi fokusert på hormonelle og fysiske endringer i kroppen, og på grunn av det som kunne klassifiseres som egen fysisk stress relatert til prosedyren, men det følelsesmessige stresset spiller også en viktig rolle, så det er tilrådelig å forsøke å holde stressnivået så lavt mulig.

Til slutt må vi ikke glemme at skallethet eller håravfall med fremvoksende alder også har en genetisk faktor (arvet), og som du dessverre ikke kan gjøre mye med, utover det vi anbefaler for en postoperativ pasient som følger dietten de har blitt anbefalt etter operasjonen.

Hvordan forhindre håravfall etter en slankeoperasjon?

Det viktigste for å forhindre håravfall etter slankeoperasjon, i er at du bør være fysisk og mentalt forberedt på prosedyren. For å oppnå dette må du ha en god kommunikasjon med kirurgen din og helst ha en klar ide om hva du behøver å spise i etterkant, også når det gjelder de ulike vitaminene man bør ta i etterkant.

Hvis pasienten er klar over typen og kvaliteten på ernæring som skal utføres etter prosedyren, er sjansene for å miste en betydelig mengde hår mye mindre.

Pasienten bør få tilstrekkelig veiledning om hvilke høye proteiner som kan og skal spises, og hvilke kosttilskudd som vil bidra til å forhindre håravfall.

Spesifikke anbefalinger for å forhindre håravfall etter en operasjon:

1. Diett med høyt proteininnhold (proteiner av god kvalitet), og de fleste alternativene som selges på apoteket er gode produkter, og kan anbefales fra dag 1 etter operasjon.

2. Multivitamin,det finnes flere gode alternativer på både apoteket og i flere matvarebutikker.
– Vitamin-B12
– biotin
– Sink
– Folater (Folsyre)
– Kalsiumsitrat
– Vitamin-D

3. Emosjonelle spenningsreduksjoner: Selv om dette sikkert er lettere sagt enn gjort, er det en anbefaling som er teoretisk enkel å overholde og er helt opp til pasienten, så hvordan kan man oppnå dette? Det er finnes mange ulike måter og avhenger stort sett av hver enkelt person, men aktiviteter som hobbyer, fotturer ute, være sammen med sin/e kjære, sport, etc. kan bidra til stressreduksjon.

Mange pasienter er bekymret for de endelige resultatene etter operasjonen, vi forteller dem alltid å ikke være så opptatt av vekten og ikke å bruke vekten FOR ofte, man kan finne en fast ukedag, f eks hver fredag, der du veier deg på morgenen. Hvis operasjonen ble utført av en spesialist på fedmeoperasjoner, og pasienten følger de instruksjonene de blir anbefalt å følge, vil resultatene komme før eller senere. Det er også veldig viktig at man IKKE sammenligner seg med andre. Alle kropper reagerer individuelt, ingen er like. Man har lett for å bli litt stresset og frustrert fordi f eks hun du traff der ned, som ble operert samtidig, har gått ned 10 kg de første 2 ukene, og du bare gått ned 4-5 kg, da er det mange som blir stresset. DETTE kan også påvirke håravfall. Så vær så snill, prøv å slappe av.

4. Ikke overgå lavt inntak av kalorier og næringsstoffer: Når pasienten ser de gode resultatene når det gjelder vekttap etter operasjonen, vil noen akselerere prosessen, og ytterligere redusere kaloriinntaket og dermed også næringsstoffene , og selv om det fører til et raskere vekttap, vil det likevel være en usikker og usunn måte som kan føre til en tilstand av underernæring. Vårt forslag er å holde seg til det postoperative diett forslaget som du får av oss når du ankommer klinikken.

Som du nå kan se når det gjelder slankeoperasjoner vs hårtap, er det mulig å forhindre eller i det minste minimere sjansene for hårtap betydelig. Det vil være spesielle tilfeller der tapet ikke kan unngås 100%, men hvis du følger de enkle anbefalingene som er gitt her og av gruppen din, vil tapet bli mye kortere, og gjenopprettingen vil bli mye raskere.

* Dette er tilbakemeldinger fra våre tidligere pasienter, og slike resultater kan ikke garanteres eller loves.