Mona Karlsson – Pasient koordinator

Hei! Jeg heter Mona, og jeg er pasientkoordinator ved Overvekt Operasjoner Riga. Jeg fikk utført en Gastric byPass operasjon i april 2014, og jeg har ikke angret et sekund på at jeg gjorde det! Jeg gikk ned nesten alt jeg ønsket å gå ned, bare på det første året! Jeg er utdannet som Offentlig Godkjent Hjelpepleier, med akutt sykepleie som videreutdanning. Jeg veileder dere gjerne, og svarer på deres spørsmål, basert på egne erfaringer fra min egen overvektsoperasjon.

Mvh
Mona

Dr. Igors Troickis – Vår ledende kirurg

En fremtredende kirurg, med 25 års erfaring i generell kirurgi og over 12 års erfaring i overvekts- kirurgi.

Han utfører over 500 prosedyrer årlig.

Spesialiteter:
· Gastrisk bypass, Mini gastrisk bypass
· Gastric Sleeve
· Revisional kirurgi, Pouch Resizing

Gastric Balloon  BMI 27+
Gastric Sleeve  BMI 30+
Gastric Bypass  BMI 35+

Velg den behandlingen som vil passe deg best

Vekt: Kg
Høyde: cm

10 grunner Hvorfor oss

Kort ventetid

Vi prøver å finne en tid som passer for deg og sykehuset! Dvs at vi jobber for at DU skal få den tiden du vil ha, og at sykehuset har plass til deg akkurat da!

Topp utstyrt klinikk

Utstyr fra de mest anerkjente medisinske firmaer i verden. Vi bruker det samme utstyret som de ledende sykehusene rundt om, og vi bruker NYTT utstyr på hver pasient!

Skandinavisk teknikk

De samme metodene som man bruker her i de nordiske land. Det betyr at vi bruker de samme grunnprinsippene, har utviklet dette videre til å gjøre det mer trygt for DEG å reise hjem.

Erfarent personell

Personalet er spesialister og har jobbet lenge med dette. Vår kirurg har jobbet på sykehuset i 25 år, og har de siste 10 årene spesialisert seg på slankeoperasjoner.

Norsk pasientkoordinator

Vår norske koordinator gjør at det føles tryggere. Mona er den første du får kontakt med, og hun følger deg så lenge du føler behov for det!

Muligheter for å ha med noen

Du kan ha med en venn etc, som bor med deg på sykehuset. Du kan ha med deg hvem du vil til sykehuset, og denne personen får bo på samme sykerom som deg under oppholdet.

5 års oppfølging etter operasjonen

Pasientkoordinator Mona kan kontaktes inntil 5 år etter operasjonen om det er noe du lurer på og ønsker å snakke om.

Garantert kvalitet på sykehuset

Privat sykehus, med alle de fasiliteter et sykehus skal ha. Vår kirurgiske avdeling har blitt renovert i vinter, og åpnet i januar i år, med friske, lyse og attraktive lokaler.

Norsk pasientkoordinator kan bo med deg

Vår koordinator følger med deg om du ikke vil reise alene. Om du ikke har noen som kan være med, og du ikke ønsker å dra alene, så følger Mona gjerne med deg!

Muligheter for finansiering

Samarbeid med et privat låne firma som gir svar på dagen! Linken på hjemmesiden vår går rett til søknadskjema, og det blir sendt til 12 banker, og du får presentert de 3 beste tilbudene!

BMI Rangering

Skriv inn dine kropps-profil detaljer for å beregne resultatet.

Kategori
BMI Rangering
Sykelig overvekt
Fra 35 og oppover
Fedme
Fra 30 til 34,9
Overvekt
Fra 25 til 29,9
Normal
Fra 18,5 til 24,9
Undervektig
Fra 16 til 18,4
Veldig Undervektig
Fra 15 og nedover
Vekt: Kg
Høyde: cm

Etter en Gastric Bypass operasjon er riktig ernæring avgjørende. Dette vil inkludere behovet for spesielle Gastric Bypass diett oppskrifter, samt behovet for å ta supplerende vitaminer hver dag uten unntak. Den nøyaktige listen over vitaminer en person må ta, så vel som de eksakte mengdene, kan variere litt fra pasient til pasient, men alle pasienter vil ta mer eller mindre de samme vitaminer av de samme grunnene. La være å følge legenes råd når det gjelder Gastric Bypass vitaminer og kosttilskudd kan og vil få varige, og kanskje alvorlige konsekvenser. Nedenfor skal vi se på de beste vitaminene for pasienter med Gastric Bypass og hva som gjør dem til dette.

Grunnen til å ta Gastric Bypass Vitaminer og kosttilskudd 

Vitamin absorpsjon etter Gastric Bypass er et alvorlig problem, så det er viktig at du opparbeider riktige matvaner for å oppnå dine mål når det gjelder din vektnedgang, samtidig bør du opprettholde en optimal helse. I den første tiden etter operasjonen vil du være begrenset til bare å drikke vann i starten, og når legen føler at du er klar, kan du begynne så smått å drikke f eks saft med lavt eller ingen sukker i. Når magen helbredes og normal mage-funksjon er gjenopprettet, vil du gradvis kunne begynne å spise en rekke “normale” matvarer. Men fordi din nye magesekk er begrenset i størrelse, vil ikke kroppen kunne innta og absorbere alle vitaminer du trenger fra maten du spiser. Derfor bør du vite hvilke vitaminer som skal tas etter din Gastric Bypass operasjon for å fylle det ernæringsmessige tomrommet og hvorfor.

Multivitaminer 

Studier utført på pasienter som har tatt Gastric Bypass operasjon, indikerer at mens dietten til disse menneskene er mye sunnere i etterkant av prosedyren, viser det likevel at ingen av dem – altså 0% – får alle de vitaminer og mineraler de trenger fra maten de spiser. De fleste har betydelige mangler av vitamin A og C, samt mangler i mengden kalsium, jern, B1, B3, B6, B12, pluss noen andre vitaminer og mineraler de burde ha. Derfor bør vitaminene for Gastric Bypass-pasienten omfatte grunnleggende multivitaminer, samt tilleggs vitaminer og mineraler utover det du får fra en enkelt multivitamin-pille. Det er veldig viktig at du ikke overser disse ekstra kost-tilskuddene.

Fordi vitaminabsorpsjonen etter en Gastric Bypass ofte kan variere fra pasient til pasient, er det viktig å ta nøyaktig den typen multivitamin du blir anbefalt å ta, avhengig av spesifikasjonene i din prosedyre. De fleste rådes til å ta en multivitamin som gir deg 100% av den anbefalte daglige verdien for alle essensielle vitaminer og mineraler for å hindre vitaminmangel etter din Gastric Bypass.

Kalsium 

Som vi har antydet ved flere tilfeller, vil du bli bedt om å ta individuelle vitaminer og mineraltilskudd for å øke basedoseringene du får fra multivitaminer. En av de viktigste av disse, er kalsium. Det er viktige grunner for pasienter som har tatt Gastrisk Bypass-operasjon å ta kalsium i tillegg, blant annet:

For å hindre benbrudd – En studie utført på nesten 100 pasienter som hadde gjennomgått denne typen operasjon i løpet av 20 år, avslørte at de hadde opplevd benbrudd med nesten dobbelt så mye som man kunne forvente i befolkningen. For forskere var dette en klar indikasjon på at personer som hadde gjennomgått bariatrisk operasjon, ikke fikk nok kalsium fra sitt vanlige kosthold, og fremhevet viktigheten av å ta supplerende kalsium.
For å forhindre hyperparathyroidisme (forstørret biskjoldbruskkjertel) – Hyperparathyroidisme er en tilstand som er relativt vanlig hos personer som har gjennomgått bariatriske prosedyrer. Ved manglende kalsium, mister deres skjoldbruskkjertlene evnen til å opprettholde riktig blodkalsiumbalanse. Dette kan føre til utbrudd av en rekke forhold, inkludert osteoporose (benskjørhet) og vitamin D-mangel. Den beste måten å avverge denne tilstanden er å ta ekstra kalsium umiddelbart etter din Gastric Bypass operasjon.

Vitamin B12

Magesyre er viktig for absorbering av B12, da det magesyren er med på å frigjøre dette viktige vitaminet fra matvarer. I etterkant av en bariatrisk operasjon., I etterkant av en Gastric Bypass operasjon, kan magesekkens evne til å behandle B12, bli betydelig redusert. Derfor anbefales det å ta vitamin B12 etter en Gastric Bypass operasjon. Hos noen pasienter kan behovet være så akutt at de må ta B12 injeksjoner. Med Gastric Bypass er vitamin B12 viktig for en rekke årsaker:

Det reduserer risikoen for alvorlig anemi – Med alvorlig anemi er ikke kroppen din i stand til å generere tilstrekkelig mengde nye, sunne, røde blodlegemer. En vitamin B12-mangel kan føre til utvikling av denne tilstanden.
Det gjør at du kan opprettholde energinivået – Folk som lider av vitamin B12-mangel, klager ofte på at de føler seg trøtte og slitne, tiltaksløse. Disse symptomene er ganske vanlige hos pasienter som har gjennomgått bariatriske prosedyrer, men ikke har tatt supplerende-B12.
Det kan redusere risikoen for hjertesykdommer. Hvis du bruker vitamin B12 etter Gastric Bypass, kan du redusere homocystein-nivået i kroppen din, noe som er et viktig skritt for å forhindre hjertesykdommer.
Det fremmer mental og emosjonell stabilitet – Vitamin B12 er også viktig for riktig hjernefunksjon og får ikke hjernen nok av dette viktige vitaminet, kan det føre til følelser av ustabilitet, forvirring, konsentrasjonsproblemer og generelt redusert mental skjerpet.

Jern

Ikke bare vil pasienter oppleve vitaminmangel etter Gastric Bypass, men selve operasjonen kan også resultere i lavere jern-nivå i blodet. Dette skyldes primært at duodenum (tolvfingertarmen) hvor jern er absorbert fra matvarer, så som kjøtt, korn og belgfrukter, er et av de områdene som er forbigått under prosedyren. Som et resultat av dette, vil de fleste leger anbefale at de som har gjennomgått en Gastric Bypass operasjon, tar ekstra jern for å avverge jernmangel og forhindre utvikling av anemi. Noen pasienter tror at multivitaminen gir dem 100% av det jernet de trenger, og lar være å ta ekstra jern som legen ordinerte. Dette er helt feil. 100% -kravet på multivitaminer tar ikke hensyn til bariatriske prosedyrer som kan føre til at jern-nivået synker.

Hva er symptomene på jernmangel?

Jern er en av de mineralene som spiller en grunnleggende rolle i kroppen din. Ved siden av anemi kan mangel på jern også bidra til hårtap og hudproblemer. Symptomer på jernmangel er mer utbredt hos kvinner som har hatt bypass operasjon enn hos menn, selv om det kan forekomme hos begge kjønn, og dette inkluderer:

– Generell tretthet.
– Muskel svakhet.
– Hodepine.
– Apati.
– Hårtap.
– Rask hjerterytme.
– Hudproblemer.
– Sprøe finger- og tånegler.
– Higer etter iskrem.
– Kortpustet.
– Brystsmerter som kan etterligne symptomer på hjerteinfarkt.

Hvis legen ordinerer ekstra jern, må du sørge for at du tar det.

Vitamin D

Som nevnt ovenfor er vitamin D-mangel ofte knyttet til kalsiummangel i etterkant av bariatriske prosedyrer. Det er fordi vitamin D faktisk hjelper kroppen til å absorbere kalsium og distribuere den til benstammen. Vitamin D spiller flere andre viktige roller også, blant annet å fremme riktig vekst, utvikling og styrking av immunsystemet. D-vitaminet absorberes fra mat, men genereres også ved sollys. På grunn av koblingen til kalsium kan mangel på vitamin D føre til at benstammene blir svake og sprø. Derfor ordinerer leger ofte supplerende vitamin D for postoperative bariatriske pasienter. Noen konsekvenser man kan få av mangel på vitamin D er:

Mindre energi – D-vitaminmangel fører ofte til tretthet,utmattelse og uforutsigbare endringer i humøret. Depresjon er en annen vanlig bivirkning av lavt vitamin D-nivå og som har en enerverende effekt på energinivå. Det har blitt observert at sesongmessig depresjon øker når D vitaminnivå er lavt og når det generelle energinivået er lavt. Det er mulig at noen som gjennomgår bariatriske prosedyrer, kan øke vitamin D-nivået gjennom økt eksponering av sollys, men det har jo selvsagt egne risikoer igjen.
Osteoporose (Benskjørhet) – På grunn av D vitaminen/ kalsiumforbindelsen som vi tidligere har nevnt, er de som opplever mangel på vitamin D-nivå i etter en Gastric Bypass operasjon, utsatt for å kunne utvikle osteoporose. Mangel på vitamin D i kroppen vår, fører til dårlig beinutvikling hos yngre mennesker og dårlig beinstyrke hos eldre voksne. Etter hvert som deres skjelettmasse krymper seg, vil frakturer bli mer vanlig og det vil ta lengre tid å helbrede også.
Hypokalsemi – Hypokalsemi, det er en tilstand der man har lavt kalsium i blodet. Selv om denne tilstanden ikke er vanlig hos pasienter som har gjennomgått en Gastric Bypass, vil metabolske endringer med hensyn til vitamin D og kalsium, kan det likevel være en mulighet.

Tiamin (B1)

Tiaminmangel forekommer ofte hos pasienter som har gjennomgått Gastric Bypass operasjon, og kan komme av en av følgende årsaker:

Postoperativ oppkast og kvalme – Ikke alle som gjennomgår en bariatrisk operasjon, opplever oppkast eller kvalme i den postoperative perioden, noen gjør det kanskje, og det kan da være som følge av komplikasjoner eller endringer i spisevanene. Men Gastric Bypass diett oppskrifter kan lindre denne situasjonen om man sliter med lange perioder med oppkast. Dette igjen, kan føre til tap av tiamin eller vitamin B1. Noen symptomer på tiaminmangel er også ofte observert hos pasienter som går gjennom perioder med høyt karbohydratinntak ved hjelp av intravenøs hyperalimentering og andre årsaker. Symptomer på tiaminmangel kan være:

– Fordøyelsesproblemer.
– Forstoppelse.
– Anoreksi.
– Svakhet og / eller følelsesløshet i beina.
– En generell følelse av ubehag.
– Rask hjerterytme.

Tilfeller av alvorlig tiaminmangel er sjeldne hos bariatriske pasienter, men det hender noen få får det. Dette er en alvorlig tilstand som kan føre til synsproblemer, problemer med å gå og endringer i hjernens aktivitet; alle symptomer på Korsakoff syndrom og Wernicke’s encefalopati. De med ekstrem tiaminmangel kan ikke oppleve alle disse symptomene samtidig, men det kan være vanskelig å gi en nøyaktig diagnose. Den beste måten å avverge disse problemene er å ta anbefalte mengder ekstra tiamin etter operasjonen.

Protein Kosttilskudd

Proteinmangel etter Gastric Bypass-kirurgi er mer vanlig enn de fleste tror, og det kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert underernæring av proteiner. Underernæring av proteiner kan først kjennes igjen med håravfall. Men det er bare begynnelsen av rekken med symptomer. Etter hvert som tilstanden forverres, vil pasientene vanligvis oppleve at muskelmassen minsker og huden kan miste mye av sin spenst. Videre vil noen oppleve det som kalles Kwashiorkor, der virkninger inkluderer irritabilitet, anoreksi, ødem og forstørret lever. Andre symptomer på kronisk protein mangel inkluderer lavere kroppstemperatur, svakere puls, forstoppelse og lavere metabolisk hastighet.

Postoperative proteinbehov for pasienter som har gjort Gastric Bypass er i mellom 60 til 80 gram per dag for kvinner, og 70 til 90 gram per dag for menn. Om man lar være å nå disse inntaksnivåene kan det resultere i utbrudd av symptomene som er nevnt ovenfor. Også, siden et høyt inntak av supplerende protein har vært kjent for å forårsake dehydrering, bør pasienter være forsiktig med å drikke rikelig med vann når de tar ekstra protein.

Konklusjon

Det er rett og slett ingen god unnskyldning for ikke å høre på rådene som legen din gir deg når det gjelder hvilke vitaminer som skal tas etter en Gastric Bypass operasjon. De som ikke velger å lytte til legen sin, har blitt godt kjent med bivirkningene som er beskrevet ovenfor, noe som bare gjør overgangen til et bærekraftig og sunt postoperativt liv vanskeligere. Vær så snill, Ikke vær en av de mange som ikke hører på legens råd, og tenker at “jeg” vet best når det gjelder hvilke vitaminer som skal tas etter Gastric Bypass operasjon. En tablett daglig med multivitamin, for eksempel, er så og si aldri tilstrekkelig for å kompensere tapet av vitaminabsorberingen etter bariatriske prosedyrer. Vitaminlisten for Gastric Bypass-pasientene kan være omfattende, men hvis legen din anbefaler ekstra kosttilskudd, ta dem uten å diskutere eller mislykkes. Etterhvert vil du kanskje kunne slutte med inntaket av supplerende vitaminer og mineraler, men ikke før legen din gir deg lov til dette, og ikke når du selv bestemmer deg for at du har tatt de lenge nok.

Når det gjelder vitaminlisten for Gastric bypass-pasientene, er forebygging verdt kilden med en kur. Det er viktig for din langsiktige helse å forstå at etter operasjonen vil risikoen for å utvikle ulike vitaminmangeler, og at problemene aldri går helt bort. Så hold deg til Gastric Bypass vitaminer og kosttilskudd, ordinert av din lege, vær flittig i å utvikle nye kostholdsvaner og nyt ditt nye liv 🙂