Kosthold etter Mini Gastric Bypass

Mini gastric bypass operasjon har hjulpet mange mennesker med å ta kontroll over livet sitt ved å gi dem sjansen til betydelig vekttap og – hvis de er påpasselige- holde vekten for resten av livet. 

Men hva betyr «påpasselig»? Det betyr at du må følge råd fra ditt medisinske team når det gjelder kostholdet etter mini-gastrisk bypass operasjonen din. Så enkelt er det. Hvis de forteller deg at du bør  «Unngå raffinert sukker» og “ingen burger og fries” så gjør du lurt i å høre på de rådene. Nedenfor skal vi gå inn i flere detaljer om hva du bør og ikke bør spise etter mini gastrisk bypass.

Følg et sunt kosthold etter Mini Gastrisk Bypass

Legen og kostholdsveilederen din vil selv før operasjonen snakke med deg om viktigheten av å spise sunn mat og bygge nye, sunne matvaner etter mini-gastrisk bypass-operasjon din. All informasjonen om kosthold og spisevaner er ment for å:

  • Tillat magen å leges ordentlig etter operasjonen
  • Etablere nye vaner der du spiser mindre mengder mat og spiser med jevne mellomrom
  • Nå dine vektmål og hjelpe deg med å unngå å legge på deg noe av vekten du mistet
  • Minimer risikoen for bivirkninger eller komplikasjoner

De første 2 ukene

Din kostholdsveiledning etter gastric bypass er til for at du skal etablere nye spisevaner, og du skal komme deg etter en stor operasjon. Du må være forberedt på dette også. Kort sagt, å bygge de nye spisevaner vil være en trinnvis reise og det første skrittet er å sørge for at du ikke spiser noe som kan senke prosessen av lindring. Det betyr at de første 2 ukene skal du holde på en flytende diett. Nedenfor er en typisk meny for de som nettopp har gjennomgått mini gastrisk bypass, dette inkluderer:

  • Klar kjøttkraft/buljong
  • Usøtet fruktjuice
  • Skummet melk
  • Koffeinfri kaffe eller te
  • Protein shakes

Etter en uke vil legen din vanligvis gi deg mulighet til å begynne å spise matvarer som fortynnet melk ​​av hvete, visse supper, pudding og lignende.

2 til 3 uker

Etter 2 uker vil du bli introdusert for most mat i kostholdet ditt. Mens disse vil være tykkere enn kun væske, må de fortsatt være glatte, uten at det inneholder noen form for klumper i maten. Food prosessor er fint å bruke for å få riktig konsistens. Du bør velge matvarer som moses lett, som egg, fiskefileter, magert kjøtt, bønner, godt kokte grønnsaker, cottage cheese og lignende. Du kan blande disse med noen av væskene du spiste/drakk i løpet av den første uken.

4 til 5 uker

Vanligvis en gang i  løpet av den 4 uken vil legen og kostholdsveilederen din tillate at du starter så smått introdusere matvarer som ikke kun er helt most. Dette må være myke matvarer i små biter, lett å tygge i stykker som veldig godt kokte grønnsaker, myk frisk frukt som mango og veldig små biter av godt tilberedt kjøtt. Du må være nøye med å tygge alt grundig, selv om du ikke tror det er nødvendig å gjøre det, så gjør det alikevel. Etter 6 uker kan du gå ett skritt videre i kostholdsveiledningen.

6 til 8 uker

I den sjette uken etter operasjonen og noen uker med most mat og nesten helt most mat vil du være klar til å gå enda et skritt videre med å prøve noen fastere matvarer. På dette tidspunktet bør du begynne å spise små porsjoner av vanlig mat. Men hvis noe fører til at du har problemer, kvalme eller noen annen negativ opplevelse, slutt å spise det og gi tilbakemelding til legen din. Selv om du kanskje føler deg bedre, er det fortsatt mat du bør unngå på dette tidspunktet, inkludert:

  • Popkorn
  • Nøtter
  • Tørket frukt
  • Granola
  • kraftig kjøtt
  • Brød
  • Fritert mat
  • Kullsyreholdige drikker

Vi må også understreke at du ikke bør drikke alkohol i noen form på dette tidspunktet. Din toleranse vil trolig være mye lavere enn den tidligere var, og det siste du trenger er å bli beruset.

Langsiktig

Mot slutten av den tredje måneden av din mini gastrisk bypass diett bør kostholdet hovedsaklig bestå av normal mat. Det betyr magert kjøtt, grønnsaker og hele korn. Raffinerte sukker sammen med mettet og transfett bør fjernes fra kostholdet ditt, og du bør være vant til å slutte å spise når du er mett, og ikke når du er stappmett. Du bør ha en liste over matvarer som ikke fungerer bra for deg og ha diskutert denne listen med legen og kostholdsveilederen din. I noen tilfeller kan det ha vært et spørsmål om å prøve noe for tidlig, men i andre tilfeller må du kanskje bare glemme en bestemt type mat for en stund.

Noen tips om å spise rett etter Mini Gastric Bypass

Du må være sikker på at du får nok vitaminer og mineraler etter operasjonen, samtidig som du holder fast ved målet om vekttapet ditt. For å gjøre det, husk å:

  • Spis små måltider – Målet er å bli vant til å spise små måltider som den nye normalen.
  • Sørg for at du spiser sakte – Hvis du spiser for fort, kan du oppleve noe som heter «dumping syndrom». Symptomer er kvalme, svimmelhet og i noen tilfeller oppkast.
  • Ta deg tid til å introdusere nye matvarer – Prøv en ny ting om gangen og se hvordan kroppen din reagerer på den.
  • Unngå å spise og drikke samtidig – Drikker du samtidig med måltider kan dette forårsake kvalme og oppkast.
  • Tygg alt grundig – Magen din vil fungere bedre og tygger maten godt dette vil bryte ned matvarer og være enklere for magen å jobbe med.
  • Unngå fett og sukker – Fjern iskrem, stekt mat, hurtigmat og sukkerholdige matvarer.
  • Ta vitaminene dine – Din nye kortere tarm vil ikke absorbere så mange viktige vitaminer og mineraler som den gjorde før. Sørg for at du tar de kosttilskudd legen din anbefaler.
  • Spis høy protein matvarer – Høy protein mat vil hjelpe deg å heles i etterkant av operasjonen.

Kostholdsplanen din etter mini-gastrisk bypass-kirurgi vil bli utformet for å hjelpe deg med å opprettholde vekttapet du ønsker. Din oppgave vil være å spise mindre måltider og ferske, fettfattige og  mindre sukkerholdige matvarer.